Gå videre til innhold
Illustrasjon: NTB Scanpix
Illustrasjon: NTB Scanpix

Blogginnlegg -

Fenomenet «limitering» av vinnende kunder

Av Hans Erland Ringsvold, leder for spilloperasjon i Norsk Tipping

Hva er det egentlig som skjer når du plutselig ikke får lov til å sette penger på en fotballkamp lenger?

Tenk deg at du sitter i sofaen en fredagskveld med tacoen på bordet og fjernkontrollen i hånda. Du ser at det snart starter en kamp, og for å få litt ekstra spenning tenker du å sette 500 kroner på hjemmeseier. Du kjenner lagene godt, og vet at bortelaget vil slite uten stjernespissen som ble skadet på trening dagen før. Etter å ha sett gjennom oddstilbudene finner du et selskap som gir hele 2.40 i odds. Det er jo selvsagt et kjempeinteressant tilbud – og du slår til.

Det blir hjemmeseier, og du kan kassere inn en fin premie. Du fortsetter å spille de neste ukene og månedene, og vinner ofte. Men, plutselig en dag får du beskjed om at du ikke får lov til å sette mer enn 13 kroner på en kamp.

Du er blitt limitert.

Vanlig praksis

En slik innsatsbegrensning er vanlig praksis hos de fleste utenlandske spillselskaper. Blir du limitert betyr det at du er god (bedre enn bookmakeren), og vinner så ofte at selskapet taper penger på deg. Limitering brukes derfor som et verktøy for å forhindre at selskapet taper penger.

Selv om limitering er vanlig praksis, er det uvanlig at kunden får beskjed om at han er limitert fordi han vinner mye. Det er vanligere å bli beskyldt for brudd på selskapets retningslinjer eller regelrett juks. Det kan være anklager om kartellvirksomhet, som i denne konteksten tilsvarer «innsidehandel» (vet mer enn bookmaker), eller markedsmanipulasjon (f.eks. spill på nisjeobjekter med lav omsetning som påvirker oddsen).

Hva kan du gjøre? Klagemulighetene er svært få, og som kunde har du selv akseptert retningslinjene som ofte innebærer at selskapet kan begrense eller avslutte kontoen etter egen vurdering og helt uten forvarsel.

Dom i Spania

Limiteringspraksisen skiller seg lite fra marked til marked, uavhengig hvordan spillreguleringen er lagt opp. Det er sjelden en problemstilling som tas opp av myndighetene, men nylig kom det en sak fra Spania hvor et spillselskap ble dømt i høyesterett for å ha sperret en vinnende kunde ute.

Selskapet argumenterte for at kunden hadde godtatt retningslinjene hvor selskapet på eget initiativ kunne avslutte kundens konto, men høyesterett mente dette var ulovlig diskriminering.

Det skal bli spennende å se hvilke konsekvenser dommen får for sportsspillmarkedet i Spania, men det er grunn til å tro at selskapene vurderer å senke tilbakebetalingsprosenten til spillere – altså sette lavere odds, etablere en lavere maksinnsats for alle, eller gi et redusert tilbud.

Faktisk vs teoretisk tilbakebetaling
Når et spillselskap setter odds på en kamp, opererer selskapet med tilbakebetalingsprosent. Enkelt forklart er det hvor mye av omsetningen som går tilbake til kunden. For sportsspill ligger den som regel mellom 80 og 99 prosent.

Utenlandske spillselskap har ofte høyere tilbakebetalingsprosent (og dermed høyere odds) enn Norsk Tipping. Og det er selvsagt naturlig å tenke at høyere odds hos en utenlandsk aktør tilsier høyere gevinst enn du ville ha fått med lavere odds på samme kamp hos Norsk Tipping. Så lett er det ikke.

Tilbakebetalingsprosenten blir betegnet som teoretisk tilbakebetaling. Dette skiller seg fra faktisk tilbakebetaling på flere måter. Teoretisk tilbakebetaling inkluderer ikke gebyrer på uttak, som fort kan være et sted mellom 2 og 10 prosent av gevinst og innskudd, samt en eventuell skatt av gevinst. Det er også svært vanlig at gevinster omregnes fra valuta, type Euro eller dollar, og det regnestykket går aldri i din favør. Regn med svært ufordelaktige kurser i disse regnestykkene (se faktaboks).

Ingen gebyrer, ingen limitering

Hos Norsk Tipping er det ingen kostnader i forbindelse med innskudd eller uttak. Det er heller ikke skatt på gevinsten. Så selv om oddsen til Norsk Tipping i eksempelet under var lavere enn hos det ulovlige selskapet, sitter kunden igjen med mer penger. Uten at det dermed er sagt at det er lettere å vinne hos Norsk Tipping. Hos alle spillselskaper er det slik at “huset” vinner over tid.

Norsk Tipping limiterer derimot ikke vinnende kunder. Det vi gjør, er å begrense tapende kunder gjennom blant annet totalgrensen for tap, og strengere grenser for kasinospill og automater.

Faktaboks: Praktisk eksempel

  • Kunde setter inn 1000 kroner hos en bookmaker og vinner 20 000 kroner. Når han tar ut gevinst og innskudd må han først betale et gebyr på 2-5% og så skatt på 28% av gevinst over 10.000,-. Du kan dog få tilbud om overføring i flere omganger for å «slippe skatt», men regn da med enda flere og større gebyrer
  • 21.000 – 2% = 20.580,-.
    20.580 – 1.000 (innskuddet) = 19 580,-
    19.580 – 28% = 14.098,-

Praktisk eksempel uten skatt:

Emner

Kontakter

Roar Jødahl

Roar Jødahl

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver og pressekontakt Generelle spørsmål. 97 07 14 04

Relatert innhold

Vi gir drømmen en sjanse!

Norsk Tipping er et statlig aksjeselskap underlagt Kulturdepartementet. Selskapet har enerett på en rekke pengespill i Norge.
Hovedoppgaven Stortinget har gitt Norsk Tipping er å kanalisere nordmenns spillelyst inn mot et offentlig kontrollert spilltilbud og forebygge problemer som kan følge av pengespill. Overskuddet som skapes går til samfunnsnyttige formål.

Spillene skaper spenning og moro i hverdagen til tusenvis av nordmenn, enten drømmen er å bli rik eller bare å krydre fotballkampen med en beskjeden innsats på favorittlaget.
Hvert år kommer spillemidlene norsk idrett, kultur og frivillige, humanitære organisasjoner over hele landet til gode.
Siden 1948 har Norsk Tipping bidratt med cirka 200 milliarder kroner (prisjustert) til gode formål – til glede for befolkningen over hele landet. I 2022 gikk nesten 6,6 milliarder kroner fra Norsk Tipping til samfunnsnyttige formål.
Norsk Tipping holder til på Hamar og har cirka 440 ansatte.

Norsk Tipping
Måsåbekkvegen 20
2315 Hamar
Norway