Gå videre til innhold
Norske lag og foreninger får om lag 200 millioner kroner ekstra fra spillemidlene for 2018, direkte til egen konto, skriver Tonje Sagstuen (innfelt). Foto: Espen Bratlie/Samfoto/Scanpix
Norske lag og foreninger får om lag 200 millioner kroner ekstra fra spillemidlene for 2018, direkte til egen konto, skriver Tonje Sagstuen (innfelt). Foto: Espen Bratlie/Samfoto/Scanpix

Blogginnlegg -

​Mer spillemidler går direkte til grasrota

Når 2018 er over vil Norsk Tipping presentere nok et rekordoverskudd. Denne gangen går inntektsøkningen direkte til lokale lag og foreninger i hele landet.

Av Tonje Sagstuen

Kommunikasjonsdirektør, Norsk Tipping

Årsaken til det er den «lille revolusjonen» som skjedde ved nyttår, da regjeringen satte opp Grasrotandelen fra fem til sju prosent. To prosent opp høres kanskje ikke så mye ut, men når utgangspunktet er Norsk Tippings brutto omsetning blir det veldig mange penger.

Direkte fra kundene

I praksis betyr dette at norske lag og foreninger får om lag 200 millioner kroner ekstra fra spillemidlene for 2018, direkte til egen konto. Penger de får rett fra Norsk Tippings kunder, og med få unntak selv bestemmer hvordan de vil bruke. Det kan være penger til ny pølsekoker og vaffeljern. Nye femmermål på treningsfeltet, en halv minibuss eller en ekstra treningssamling.

Pen økning

For den jevne grasrotmottaker betyr disse to ekstra prosentene en pen inntektsøkning. Når vi nå snart skriver tredje advent har for eksempel idrettslaget Vind fra min egen hjemby, Gjøvik, fått inn 350 000 kroner så langt i 2018. For hele fjoråret fikk de 273 000 kroner. Barnekreftforeningen i Nordland ligger an til å få inn opp mot 600 000 kroner, mot 340 000 i fjor. Da har de i tillegg lagt seg i selen og vervet nesten 300 nye givere.

Ubyråkratisk

Det aller fineste med Grasrotandelen er at den er så velsignet ubyråkratisk. Det er regjeringens grep for å gi frivilligheten en direkte vitamininnsprøytning. Det er ikke et eneste fordelingsutvalg eller papirmølle i sikte. Bare spillemidler på konto, til frivillige som skal bruke dem til å skape aktivitet i nærmiljøet sitt. Valgt av spillerne hos Norsk Tipping.

Stort potensial

Potensialet er fortsatt stort for lag og foreninger som ønsker å bruke ordningen. Ennå er det over 900 000 av Norsk Tippings to millioner kunder som ikke har valgt seg en mottaker. En forening som har gjort en god vervejobb, vil ha sikret seg en relativt stabil sum som kommer inn på konto tre ganger i året, hvert år. Grasrotgivere forblir nemlig trofaste når de først har valgt seg en mottaker.

Fakta om Grasrotandelen:

  • Norsk Tippings kunder kan øremerke sju prosent av summen de selv spiller for til et frivillig lag eller forening som har registrert seg som grasrotmottaker i Frivillighetsregisteret i Brønnøysund.
  • For Oddsen, kasino- og bingospill er grasrotandelen 14 prosent av omsetningen etter at premier er trukket fra.
  • En grasrotgiver genererer ca. 550 kroner i året.
  • Det er ca. 30 000 registrerte grasrotmottakere
  • Ca. 1,2 millioner av Norsk Tippings 2 millioner kunder har valgt seg en grasrotmottaker.
  • I 2017 utbetalte Norsk Tipping 455 millioner kroner i grasrotandel.
  • For 2018 er prognosen pr. 14.desember på ca. 630 millioner kroner.

Emner

Kategorier

Kontakter

Roar Jødahl

Roar Jødahl

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver og pressekontakt Generelle spørsmål. 97 07 14 04
Pressekontakt storvinnere

Pressekontakt storvinnere

Pressekontakt Trekningsredaktør Besvarer spørsmål ang. vinnere, også på kveldstid. 970 94 000

Relatert innhold

Det er ingen tvil om at spillemidlene  har bidratt til at flest mulig får oppleve glede i naturen, skriver DNTs generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang (innfelt). Foto: Marius Dalseg/DNT

​Spillemidler realiserer hyttedrømmer

Opprusting og vedlikehold av DNTs 550 hytter blir en stadig mer krevende og kostbar oppgave for organisasjonen. I år får DNTs hytter og løyper 28 millioner kroner fra spillemidlene.

Vi gir drømmen en sjanse!

Norsk Tipping er et statlig aksjeselskap underlagt Kulturdepartementet. Selskapet har enerett på en rekke pengespill i Norge.
Hovedoppgaven Stortinget har gitt Norsk Tipping er å kanalisere nordmenns spillelyst inn mot et offentlig kontrollert spilltilbud og forebygge problemer som kan følge av pengespill. Overskuddet som skapes går til samfunnsnyttige formål.

Spillene skaper spenning og moro i hverdagen til tusenvis av nordmenn, enten drømmen er å bli rik eller bare å krydre fotballkampen med en beskjeden innsats på favorittlaget.
Hvert år kommer spillemidlene norsk idrett, kultur og frivillige, humanitære organisasjoner over hele landet til gode.
Siden 1948 har Norsk Tipping bidratt med cirka 200 milliarder kroner (prisjustert) til gode formål – til glede for befolkningen over hele landet. I 2023 gikk 7,1 milliarder kroner fra Norsk Tipping til samfunnsnyttige formål.
Norsk Tipping holder til på Hamar og har cirka 440 ansatte.

Norsk Tipping

Måsåbekkvegen 20
2315 Hamar
Norway