Gå videre til innhold
SLUTT OM TRE ÅR: Om knappe tre år er det slutt for tradisjonelle kommisjonærer, forteller Roger Soleim i Norsk Tipping. Foto: Norsk Tipping.
SLUTT OM TRE ÅR: Om knappe tre år er det slutt for tradisjonelle kommisjonærer, forteller Roger Soleim i Norsk Tipping. Foto: Norsk Tipping.

Nyhet -

Mot slutten for kommisjonærdrift

Fra 1. januar 2028 vil det ikke lenger være mulig å gå i butikken for å levere Lotto- eller Tippekupongen. Flaxlodd er det eneste spillet fra Norsk Tipping som vil være til salgs over disk om tre år.

- Det er vemodig og rart at epoken med tradisjonell kommisjonærvirksomhet går mot slutten, et partnerskap som strekker seg tilbake til Norsk Tippings fødsel. Men kundeutviklingen er tydelig og klar, og det tvinger fram vanskelige valg, sier Roger Soleim, direktør for Kundemøte i Norsk Tipping.

Valget innebærer at det om tre år ikke lenger vil være tradisjonelle kommisjonærer som selger Lotto, Vikinglotto, Tipping og de andre spillene fra en terminal bak disken. Oddsen ble borte allerede for noen år siden. Bare Flax blir igjen.

Av Norsk Tippings totale salg, er allerede ca. 90 prosent digitalt, og utviklingen fortsetter. – Digitalisering som dette skjer på mange områder i samfunnet. Også hos oss, sier Soleim.

Sier opp

Den jevnt synkende omsetningen av spill i butikker og kiosker, gjør at stadig flere sier opp sitt kommisjonærverv. Det er svært få henvendelser om å opprette nye kommisjonærverv.

- Nesten daglig mottar vi oppsigelser av kommisjonærverv, utløst av sviktende inntekter fra salg av spill og endring av prioriteringer. Inntektspotensialet er ikke der lenger, og mange butikker vil bruke plassen til noe annet enn spill, konstaterer Soleim.

– Det er fortsatt noen som tjener gode penger på salg av spill, og de blir skuffet nå. De er dessverre for få til at nye, store investeringer kan forsvares, sier han.

I dag har Norsk Tipping 2773 kommisjonærer. På det meste var det ca. 5000.

Stor investering

Det er avviklingen av Norsk Tippings kommisjonærterminal ute i butikkene som tvinger fram avgjørelsen. – Terminalen er ved enden av sitt livsløp om tre år. Utviklingen av en ny terminalløsning er enormt kostbart og ressurskrevende. Det er det umulig å forsvare når inntektspotensialet nesten er borte og det er usikkert om butikkene i det hele tatt vil bruke tid og ressurser på dette framover, sier Soleim. Han forteller at også andre, enklere løsninger er vurdert, men forkastet.

– Vi er underlagt tydelige forventninger om effektiv drift. Investering av store beløp i løsninger et fåtall vil ha, er ikke forenlig med riktig og effektiv bruk av penger, sier han.

Satser på Flax

Avviklingen av kommisjonærvervene om knappe tre år betyr ikke at Norsk Tipping forsvinner fra handelen. Varehandelen har vært en av Norsk Tippings viktigste partnere helt siden starten i 1948, og heldigvis fortsetter samarbeidet, om enn på en litt annen måte.

- Det er flaxlodd som blir framtida for Norsk Tipping i butikkene. Her er omsetningen stabil, og vi vet at butikkene liker og ønsker å selge Flax. En ny løsning for salg av Flax i butikk er like rundt hjørnet, og vi gleder oss til å komme skikkelig i gang med den, sier Soleim.

Digitalisering

Selv om inntekter og kundetall foran tippekassa har stupt, er det fortsatt mange som besøker butikken med kupongen i hånda. Det gjelder stadig færre, og prognosene tyder på at det vil være vesentlig færre om tre år.

- Disse kundene ønsker vi, så langt det er mulig, å hjelpe over på digitale løsninger. Jeg har stor forståelse for at en del vil synes at dette blir vanskelig, sier Soleim.

Emner

Kontakter

Roar Jødahl

Roar Jødahl

Senior kommunikasjonsrådgiver og pressekontakt Generelle spørsmål. 97 07 14 04
Anne Marit Sletten

Anne Marit Sletten

Leder kommunikasjon Generelle spørsmål. 951 85 708

Vi gir drømmen en sjanse!

Norsk Tipping er et statlig aksjeselskap underlagt Kulturdepartementet. Selskapet har enerett på en rekke pengespill i Norge.
Hovedoppgaven Stortinget har gitt Norsk Tipping er å kanalisere nordmenns spillelyst inn mot et offentlig kontrollert spilltilbud og forebygge problemer som kan følge av pengespill. Overskuddet som skapes går til samfunnsnyttige formål.

Spillene skaper spenning og moro i hverdagen til tusenvis av nordmenn, enten drømmen er å bli rik eller bare å krydre fotballkampen med en beskjeden innsats på favorittlaget.
Hvert år kommer spillemidlene norsk idrett, kultur og frivillige, humanitære organisasjoner over hele landet til gode.
Siden 1948 har Norsk Tipping bidratt med cirka 200 milliarder kroner (prisjustert) til gode formål – til glede for befolkningen over hele landet. I 2023 gikk 7,1 milliarder kroner fra Norsk Tipping til samfunnsnyttige formål.
Norsk Tipping holder til på Hamar og har cirka 440 ansatte.

Norsk Tipping

Måsåbekkvegen 20
2315 Hamar
Norway